Ana içeriğe atla

Facebook gelecekte e-devletleşecek mi?



Facebook'un tüm ülkelerdeki kullanıcı nüfusu her geçen gün artadursun, kullanıcıların kendi aralarında yaşadıkları üzücü olaylar yüzünden bazen çok ciddi sonuçlar da ortaya çıkıyor. Ülkemizden örnek vermek gerekirse: Facebook kavgası kanlı bitti

Bu gibi tatsız olaylar yüzünden (belki de bu tür olaylara gerek duymadan)atılacak ilk küçük adımlar sayesinde (belki de o küçük adımlar da şimdiden atılmaya başlanmıştır) gelecekte Facebook fake hesap (sahte hesap) kavramı tamamen ortadan kalkacak. Fake hesapların nasıl sonlanacağı sorusuna karşılık; herkesin vatandaşlık numarasıyla giriş yapabileceği bir Facebook yaşamının olacağını düşünüyorum ve böylece herkes kendi kişiliğiyle Facebook'da yaşamaya başlayacak. Bu sayede insanlar gerçek kişilikleriyle Facebook'da olmak zorunda kalacakları için, konuştukları, yazdıkları, paylaştıkları her şeye dikkat edecekleri bir platform haline dönüşecek. Bunun bir tür dayatma olduğu düşünülürse de, öyle olmadığını "görüşüm" olarak belirtmek isterim. Çünkü siz, yaşadığınız çevrede, mahallenizde v.s tanıdıklarınızın karşısında kendinize ve onlara karşı olan saygınızdan dolayı nasıl ki ağzınıza ilk gelen kelimelerle cümleler kurup konuşmuyorsanız, nasıl ki etrafa saldırgan bir şekilde bağırıp çağırmıyorsanız, sokağın ortasında havaya küfürler savurmuyorsanız bu Facebook'da da böyle olacaktır.

Bunun bir tür sansür olabileceği düşünülebilirsiniz. Ama kendi yaşadığınız çevre ve tamamen yabancı olduğunuz bir çevredeki hareketleriniz, yaşam tarzınızı göz önüne alırsanız, bunun bir tür sansür olmadığını ve asla sansür sayılamayacağı da göz önünde bulundurulabilir. Bu "daha iyi" bir dünya için atılmış bir adım olacaktır. Ama eğer gerçekten sansüre karşı duran biriyseniz bunu kendi gerçek hesaplarınızdan da rahatlıkla yapabilecek veya zaten şu an bile yapan kişilersinizdir. Öte yandan yaptığınız, yazdığınız, yaşadığınız her şeyin geleceğinizi şekillendireceğini düşünenlerdenseniz, söyleyeceğiniz, yapacağınız her şeyin kayıtlı kalacağını ve bu da size toplumun aslında gittikçe daha iyi bir toplum haline geleceğini gösterir...

Yukarıdaki paragraf daha çok uzatılıp üzerinde konuşulabilir, yazılabilir ve daha yüzlerce soru ve cevaba neden olabilir. Ama o yüzlerce soru ve cevabı geçip, bağlamak istediğim yere gelirsek; eğer Facebook devletlerle iş birliğine gidip, vatandaşlık numarasıyla giriş yapılan bir platforma dönüşürse, işte o zaman hayatımızın çok daha kolaylaşacağını düşünüyorum. Belki de bu sayede devlet dairelerine gitmek diye bir şey olmayacak. Belki de bu sayede seçimlere katılmak gibi olaylar herkesin kendi evinden girip oy kullancağı bir olay haline dönüşür. O gün için zaten daha öncesinde atılmış olan adımlar sayesinde, bunun olabilirliğinin tartışılması gerekmeyecek bile. Böylece Facebook'un sadece kendi içindeki milyonlarca fake nüfus artışıyla değil, devletlerle bir iş ilişkisi yaparak gerçek verilerle artan bir nüfusu olacaktır.

İleriki zamanda böyle bir şey, gerçekten olur mu, olmaz mı bilinmez ama, Facebook kaynaklı yaşanan şu anki günümüz tatsız olaylarını, gelecekte bir nebze de olsa düşüreceğini düşünüyorum. Ayrıca bu sayede Facebook'un geleceği, sadece ticari anlamda güçlenmesi değil, devletlerle de çok büyük iş ortaklıklarına gideceğini düşünüyorum.
Ve son olarak; eğer bu düşüncelerimin ilk adımları Facebook içinde şimdiden atılmışsa en geç 5 yıl içinde gerçekleşeceğini, ama eğer atılan adımlar yoksa, en geç 10 yıl sonra tüm devletlerin, Facebook ortaklı bir e-devlet sistemi kurmuş olacaklarını düşünüyorum.
Teknolojik geleceğimiz "Facebook e-devletler" sayesinde çok daha yaşanılır ve basit olacaktır.

Yorumlar