Ana içeriğe atla

Gelecekte Devletler Şirketleşirler Mi?

Gelecekte devletlerin nasıl bir yönetimle, halklarını yönetecekleri konusunda çok sık olmasada, bazen düşünmeden edemiyor değilim. Bu konuda aslında yapılabilecek en güzel şeyin, devletlerin şirketleşmesi olarak görüyorum. Düşünsenize devlet isimleri şöyle olacak:

Türkiye Cumhuriyeti Anonim Şirketi
Amerika Birleşik Devlet Holdingi
Yunanistan A.Ş.

Gelecekte devletler gerçekten şirketleşirler mi bilmem ama, düşüncem şirketleşmeleri ve şirketleşmelerinden sonra ortaya çıkacak daha adil şartlar, daha iyi bir halk hizmeti, daha iyi bir gelecek olacağıdır. Şimdilik çok fazla derine inerek bu konuda yazmayı doğru bulmuyorum. Ama bence bir devlet, eğer para alan ve veren tarafta yer alıyorsa şirketleşmesi en doğrusudur. Çünkü sadece kazanmaya odaklanacak ve bu sayede en iyi işi ortaya koymakla yükümlü bir şekilde çalışacaktır. Böylece şirketlerin sadece geleceğe odaklı yaşamaları gibi, devletlerinde böyle hareket etmeleri sonucunda, siyasetin yok olacağını düşünüyorum. Tabii siyasetin olmadığı bir dünyada, daha az kavga olacaktır.

Şirketleşecek devletler sayesinde, siyasetin yönetim tarafında tamamen ortadan kalkacağını ve bir daha asla, hiç bir siyasi ağırlığı olan bir çoğunluğun yönetimde olmayacağını düşünüyorum. Bu sayede yönetimde her renkten, her görüşten, her dinden, her cinsiyetten ve her dilden en iyilerin olacağını ve böylece daha barışçıl, bir yönetimin şirketleşmiş devletleri yöneteceğini, ortaya çıkabilecek hataların büyümeden önlenebileceğini ve sonraki yüzyılda da "savaş" diye bir kelimenin sadece ansiklopedilerde, sözlüklerde v.s. kalacağını düşünüyorum. Çünkü yaptığı iş ile, başarılarıyla başa gelmiş bir yönetimin yapacak tek şeyi, hizmet olacaktır.

Eğer bu düşündüklerim önümüzdeki 50 ila 75 yıl içerisinde gerçekleşirse, ilk şirketleşmiş devletin satışınında 150 yıl sonra gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Umarım ilk satın alınan şirket Türkiye Cumhuriyeti Anonim Şirketi olmaz.
:) gelecekte görüşmek üzere.

Yorumlar

  1. Konu ilginç.

    Ama gerçekte dediğin gibi olması mümkün değil. Çünkü herşeyden önce sınırları ve ölçümleri çok iyi yapmış olmak gerekiyor. Daha daha daha diye sayabileceğimiz binlerce maddeyi düşünürsek pek karamsarım sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Bilim kurgu filmlerinde yaşanan kurguya benzer bir düşünce olmuş, gerçekten ilginç... Şuan elimde bir bilimkurgu romanı var, benzer şeyler var içerisinde... Farkı şu: romanda, dünya halkı diğer gezegenleri satın alıyordu. :)

    Bunun tümden olacağı kanısında değilim, şuan zaten globalleşen dünya da devlete ait olan bir çok şirket özelleştiriliyor ve devlet elini özellikle sanayii ve üretim kesiminden çekip sadece destekleyici vazife görme işlevine doğru kabuğuna çekiliyor. Ne kadar doğru, tartışılır belki de ama küresel dünyaya uygun bir davranış olduğu kesin.

    Savaş kelimesi konusunda ise inancımdan dolayı şunu söyleyebilirim: kıyamet alametlerinden biridir, bir savaş daha olacak dünyada. :) Bu kesin gibi. :)

    Saygılar, güzel yazı olmuş.
    Hakan.

    YanıtlaSil
  3. @Serap dediğim şey imkansız değil, ama uzun yıllar sözkonusu :)

    @Hakan kitabı merak ettim, adını yazarsan bakmak isterim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikir, görüş, öneri ve yorumlarını paylaştığın için teşekkürler.