Ana içeriğe atla

Ailemiz; başarısızlığımızın en büyük bahanesi.

Geçen ay bi arkadaşımla sohbet ediyorduk. Konu dönüp dolaşıp ailesi ve kendi yaşamına geldi. Kendisinin sürekli ailesi tarafından yaptığı veya yapacağı işlerde başarısız olacağını söylenerek hiç destek görmediğini ve bu yüzden yapmak istediği bir çok şeyden geri kaldığını söylüyordu. Konuşma bayaa uzadı ve bi yerden sonra artık içinden çıkılamaz bir hale geldi. Hatta sohbetimiz adeta bi paradoksa dönüşmüştü. Çünkü hangi konuyu konuşsak konunun sonunda ailesi karşımıza çıkıyordu. Bende iyice sıkılmıştım ve çocuğun her konuda ailesini engel olarak görmesi canımı fena sıkmıştı.

Bunun üzerine dayanamadım ve "madem ailen senin için çok önemli ve sen sürekli onlardan destek görmediğini ve üstelik destek görmediğin gibi de onlar tarafından da kısıtlandığını düşünüyorsun, öyleyse onların bugün sana ihtiyaçları yokken, onlardan kötü bir şekilde bile olsa ayrıl ve yapmak istediğin şeylere yönel. Kendi ayakların üzerinde durmaya çalış. Nasılsa onların bugün sana ihtiyaçları yok, seninde onlara ihtiyacın olmasın. Sonuç olarak başarısız olsan bile, bir gün onlara dönmek istediğinde sana yine sahip çıkacaklarından emin ol. Ama sende bu arada en azından bir şeyleri başarıp başaramayacağını görmüş olacaksın. " dedim. Bana hak verdiğini söyledi ve sohbet orada bitti.

Şimdi aradan bir ay geçti ve o arkadaşım hala yapmak istediği şeyi yapmayıp, bana göre bilinç altına işlemiş olan bahaneleriyle yaşıyor. Öte yandan şundan eminimki, bazı aileler her ne kadar çocuklarının onlardan uzaklaşmasını istemedikleri için ve aslında onları çok sevdiklerinden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşamalarını istemedikleri için çocuklarına bu gibi konularda destek olmasalarda, her anne baba çocuğunun kendi ayakları üzerinde durmasından duyduğu gururu hiç bir şeyden duymuyordur.

Bana göre, aile çocuğunun kendilerinden uzaklaşmasını istemediği için merhamet karışımı garip bir ilgiyle çocuğuna destek olmasada, bi yandan çocuklarının onlara rağmen bir şeyler başarmış olmasını can-ı gönülden istiyorlardır.

Yorumlar